Occasion kopen, waar op letten?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een occasion?

U bent op zoek naar een occasion, maar weet niet zo goed waar u op moet letten? Dat kunnen wij begrijpen en daarom willen wij u graag helpen bij de aanschaf van een occasion. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in jong gebruikte occasions!

Uw eerste indruk

De eerste indruk vinden wij heel belangrijk. U moet een goed gevoel hebben bij de occasion die u aan het bekijken bent. Ga de verschillende specificaties van de auto dan ook vergelijken met gelijksoortige modellen.  Het is aan te raden om de vraagprijs te vergelijken diverse specificaties van de auto zoals het aantal gereden kilometers, bouwjaar en uitvoering.

Ook is het aan te raden dat u goed kijkt naar het soort bedrijf. U kunt proberen de volgende vragen te beantwoorden: Is het bedrijf aangesloten bij de BOVAG? Is het bedrijf officieel merkdealer? Heeft de auto het 100% onderhouden certificaat? Heeft de auto NAP, oftewel een correcte kilometerstand? Allemaal factoren die belangrijk zijn om mee te nemen in uw beslissing.

Ga proefrijden

Maak een proefrit! Bij ons heeft u niet de mogelijkheid om een ‘traditionele’ proefrit te maken, maar wel de garantie om 14 dagen proef te rijden met de auto. Na akkoord bij aflevering kunt u er tot 1.000 kilometer gratis mee rijden. Bevalt de auto toch niet? Dan kunt u de auto zonder opgaaf van reden gratis retourneren.

Als u op zoek gaat naar een occasion of tweedehands auto bij een fysieke garage, vraag dan ook altijd om een proefrit. Is een proefrit niet (direct) mogelijk? Dan belooft het vaak niet veel goeds, tenzij  u de auto 100% online koopt. Dan heeft u zelfs 14 dagen om de auto uitvoerig te testen.

CarFY adviseert dan ook om een proefrit over verschillende soorten wegen te maken, en indien mogelijk zelfs tijdens verschillende weersomstandigheden. Het is altijd raadzaam om de auto in de stad, op buitenwegen of snelwegen te testen. Zo krijgt u een hele goede indruk van de auto.

Tips bij een proefrit

Wij hebben de volgende tips waar u op moet letten tijdens een proefrit nog even voor u op een rijtje gezet:

 • Hoe start de motor? Loopt deze regelmatig zonder vreemde geluiden?
 • Kijk en voel goed aan hoe de auto stuurt
 • Test de remmen, functioneren deze naar behoren?
 • Zoek naar eventuele roestvorming van de auto
 • Zit u lekker in de auto?
 • Veert de auto goed?
 • Maakt de auto geen aparte geluiden?
 • Heeft u goed zicht in de auto?

Bovenstaande zaken kunt u meenemen tijdens een proefrit in een tweedehands auto.

Koop van de occasion

Bij ons heeft u niet de mogelijkheid om te onderhandelen. Wij werken namelijk met vaste én scherpe prijzen. Dat komt omdat wij niet over showrooms en verkopers beschikken. Wel kunnen wij ons voorstellen dat niet iedereen scherpe prijzen hanteert voor een tweedehands auto. Daarom hebben wij wederom een aantal aankoop tips voor u op een rijtje gezet.

 • Stel vooraf een maximum budget op en blijf binnen dit vastgestelde budget.
 • Onderhandelen is niet strafbaar, maar blijf wel realistisch.
 • Neem vooral geen overhaaste beslissing. U kunt een verkoper gerust om bedenktijd vragen.

Het mooie aan een van deze tips is dat u bij CarFY geen overhaaste beslissing hoeft te nemen bij de aankoop van een jong gebruikte occasion. U heeft namelijk standaard de mogelijkheid om gratis 14 dagen tot 1.000 kilometer proef te rijden. Daarnaast kunt u in alle rust beslissen of u wel of niet over gaat tot een aankoop.

Aflevering auto

Spreek duidelijk met de partij af wanneer uw auto afgeleverd moet worden. Als u duidelijk een vaste datum op papier hebt staan en de verkoper komt de afspraken niet na, dan mag u de koop ontbinden. Dit geldt bij autobedrijven die aangesloten zijn bij de BOVAG. Kijk dan ook goed of het bedrijf aangesloten is bij de BOVAG. Dit brengt voor u als koper extra voordelen met zich mee.

Garantie

Vraag altijd naar de garantie van uw auto die u gaat kopen! Ongeacht of het een nieuwe of tweedehands auto betreft. Dit kunt u gerust in de overeenkomst laten opnemen. Indien er een technisch mankement ontstaat, staat u in ieder geval in uw recht. Alle auto’s bij CarFY hebben standaard de beschikking over 180 dagen garantie. Kiest u voor een CarFY PlusPakket, een pakket met extra voordelen en zekerheden, dan heeft u maar liefst 12 maanden garantie.

Overschrijving

Als de tweedehands auto particulier wordt gekocht heeft u de mogelijkheid om de overschrijving te voltooien bij een RDW kentekenloket.

Indien u de auto bij een garage koopt dan regelt de garage de overschrijving. Zij kunnen de auto direct op uw naam zetten. Daarnaast vragen zij ook een nieuw kentekenpasje aan. Deze krijgt u meestal binnen drie werkdagen thuisgestuurd.

Het pasje wordt samen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode door de RDW opgestuurd. Totdat u het pasje ontvangt mag u gerust met het tenaamstellingsverslag rijden.

Autoverzekering

Staat de auto op uw naam? Dan bent u verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Let op: Mocht u de auto ingeruild hebben dan is het zeer raadzaam om een vrijwaringsbewijs te vragen. Zo kunt u aantonen dat eventuele schades of bekeuringen niet door u zijn veroorzaakt, maar door de nieuwe berijder.

Zorgeloos rijden

Er zijn best veel stappen die doorlopen moeten worden bij de aankoop van een tweedehands auto. Belangrijk is dat u zelf een goed gevoel krijgt bij de auto. De eerste indruk, een proefrit en het bedrijf dragen bij aan het gevoel. Daarnaast is het zeer aan te raden om geen overhaaste beslissing te nemen bij de aanschaf van een gebruikte auto.

Dealer occasions koop je 100% online

CarFY is de online aanbieder van dealer occasions. Wij hebben een ruime voorraad van Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT en Mazda-modellen. Bij ons kunt u een auto 100% online kopen. Daarnaast mag u er gratis 14 dagen tot 1.000 mee proefrijden. Bevalt de dealer occasion toch niet? Dan is dat geen probleem. Wij halen de auto gratis voor u op. Tevens krijgt u direct het volledige aankoopbedrag terug!

DAGO Autogroep is dealer van:

 • Logo SKODA
 • Logo Mazda